De bouwlaser, een waterpas meetinstrument

De bouwlaser is een instrument dat voor jou waterpas laser lijnen uitzet. Ook kan de bouwlaser objecten nauwkeuring in centimeters opmeten.

Wat is een bouwlaser

Een bouwlaser is een groot, massief apparaat dat aan de hand van laserstralen waterpasse lijnen uitzendt en objecten in de desbetreffende ruimte opmeet. Wanneer de bouwlaser aangezet wordt om ermee aan de slag te gaan, meet de bouwlaser eerst zijn hele omgeving op. En zorgt dat, ook wanneer het apparaat zelf niet waterpas staat, zijn lijnen wel waterpas uitgezonden worden. De bouwlaser ‘leest’ als het ware de objecten in zijn omgeving en zal van elk object kunnen aangeven wat de hoogte daarvan is.

De bouwlaser voor binnen en buiten

Je kunt de bouwlaser met verschillende doeleinden gebruiken, en zowel binnen als buiten. Voorbeelden van het gebruik van de bouwlaser binnen, is bijvoorbeeld het uitzetten van een waterpas, horizontale lijn, zodat je weet op welke punten je planken moet vestigen aan de muur. Ook kun je de bouwlaser inzetten om bijvoorbeeld op te meten hoe hoog je kast nou precies is. Of hoe hoog je huiskamer. Handig hierbij is het om een bouwlaser te hebben die groene, en dus zichtbare laserlijnen uitzendt, zodat jij de punten kunt waarnemen op de muur, als je bijvoorbeeld planken wilt plaatsen. Ook kun je de bouwlaser buiten inzetten. Dit om bijvoorbeeld palen, hekken of metselwerk waterpas te kunnen uitvoeren. Omdat buiten de laserstraal minder goed waarneembaar is, werk je met een ontvanger. Deze legt contact met je bouwlaser en zal zo gewenste punten kunnen aangeven.

waterpas meten met de bouwlaser

De bouwlaser zelf

De bouwlaser is een apparaat dat wordt geplaatst op een soort statief. De bouwlaser heeft bovenop de laser gevestigd om daarmee de ruimte om zich heen op te meten, en de laserstraal uit te zenden. Gezien de stevige behuizing van de bouwlaser kun je het ook buiten inzetten. Echter is het dan wel aan te raden een glashuis aan te schaffen. Dit ter bescherming van de laserkop. De ene bouwlaser werkt op batterijen, de andere bouwlaser op een oplaadbare accu. Wanneer je bouwlaser werkt op een accu, zal je hem na een dag te hebben gebruikt een nachtje moeten opladen. Ook is er verschil in behuizing. Over het algemeen is de behuizing van alle bouwlasers stevig en kunnen wel tegen een stootje. Alleen is de ene bouwlaser net iets steviger dan de ander, wat je ook terug zal zien in de prijs.

Daarbij wordt de ene bouwlaser geleverd met ontvanger, de andere niet, en ook onderscheidt de ene bouwlaser zich van de ander door zijn bereik. Hoe sommigen gaan tot een bereik van 200 meter, kan de andere 700 meter bereiken. Houd daarom goed in de gaten wat de specificaties zijn van de bouwlasers. En besluit voor jezelf waar en waarvoor je het wilt gaan gebruiken.