Hulp bij relatieproblemen: waarom, van wie en hoe?

Hulp bij relatieproblemen zoeken is niet altijd even makkelijk. Maar wel heel belangrijk! Veel mensen hebben het idee het allemaal maar alleen te moeten doen, maar dat is echt niet nodig. Met de juiste hulp kom je een stuk verder. Wil je samen met je partner een fijne toekomst tegemoet gaan, maar kom je er alleen of met z’n tweeën niet uit? Gelukkig zijn er mensen die jou kunnen helpen. Zet alles eens voor jezelf op een rij en ga op zoek naar de juiste hulp en begeleiding. Welke relatieproblemen

Voordat je hulp zoekt voor je relatieproblemen, is het goed om te weten wat het probleem precies is en/of wanneer het is ontstaan. Zijn er van het begin af aan al specifieke uitdagingen waar jij en je partner tegenaan lopen? Of heeft er een bepaalde situatie zich voorgedaan waardoor het voor jullie lastiger werd om prettig te communiceren, zoals een misverstand of juist iets heel moois zoals het krijgen van een kindje? En hebben de problemen vooral te maken met jullie twee, of zijn er externe factoren die erbij komen kijken? Het kan vanalles zijn.

Probleem of crisis?

Geen enkele relatie is perfect en iedereen heeft weleens problemen. Maar het kan ook zijn dat je het gevoel hebt dat je je in een relatiecrisis bevindt. Bijvoorbeeld omdat er overspel heeft plaatsgevonden of omdat de een iets ander belangrijks heeft achtergehouden voor de ander. Vaak is het vertrouwen binnen de relatie dan geschaad en voelt alles niet meer zo zeker als voorheen. Je bent boos en verdrietig. Wil je nog wel bij elkaar blijven? En hoe gaat dat dan lukken? Dit zijn zaken waar je vaak moeilijk samen uitkomt en dan is het slim om hulp bij relatieproblemen te zoeken.

Waar vind je hulp bij relatieproblemen?

Zoals gezegd is het niet altijd makkelijk om de juiste hulp bij relatieproblemen te vinden. Wanneer je zelf een beetje hebt nagedacht over waar het probleem ligt en/of wanneer het ongeveer is ontstaan, kun je gaan kijken welke hulp er is. Bijvoorbeeld in de vorm van een relatietherapeut of gezinstherapeut. Natuurlijk is het fijn als je hulp in de buurt kunt vinden, maar zorg er vooral voor dat je iemand vindt waarmee je een klik hebt en die jullie beiden vertrouwen. Je gaat je tijdens de therapie immers kwetsbaar opstellen en vertrouwen is hierbij heel belangrijk.

hulp bij relatieproblemen

Individueel of samen

Wanneer je bij je partner aangeeft dat je hulp bij jullie relatieproblemen wilt zoeken, zou het zomaar kunnen dat hij of zij het daar niet mee eens is. Helaas komt het regelmatig voor dat de ander geen relatietherapie wil. En hoewel hulp bij relatieproblemen het meeste oplevert als je het samen doet, heeft het weinig zin om je partner te gaan pushen om mee te gaan. De wil moet er immers wel zijn. Als die er niet is, is het een optie om alleen in (relatie)therapie te gaan. Wellicht sluit je partner zelfs wel aan op een later moment.