Nieuwe polyesterhars kopen?

Polyesterhars is een verzamelnaam voor allerlei kunstharsen, die uitharden nadat je er een verharder aan toevoegt. Dit proces is onomkeerbaar, waardoor het polyester niet opnieuw meer kan smelten. Het polyester wordt gecombineerd met glasvezel, waardoor er een sterk product gefabriceerd wordt. Polyesterhars is daarom prima geschikt voor vloeren, maar ook komt het materiaal veel terug in het fabriceren of repareren van vijvers, boten, zwembaden, autobumpers, dakgoten en dergelijken.

Wat zijn de voordelen van polyesterhars?

Werken met polyesterhars brengt een aantal voordelen met zich mee. Doordat de kunsthars gecombineerd wordt met glasvezel ontstaat er een sterk en slagvast materiaal. Tevens heeft het materiaal de eigenschap dat het niet rot noch roest. Door zijn eigenschappen is het een materiaal dat voor meerdere toepassingen geschikt is. Polyester is daarentegen een zeer goedkoop materiaal om aan te schaffen en je kunt het makkelijk verwerken. Je kunt er kunststof van fabriceren of reparaties mee uitvoeren.

Het proces van lamineren onder de loep genomen

Het verwerken van polyesterhars met glasvezel wordt ook wel lamineren genoemd. Hieruit ontstaat een kunststof dat beter bekend bij ons is als laminaat. De polyesterhars met glasvezel wordt tegen een mal gelamineerd. De mal kan uit verscheidene materialen vervaardigd worden, zoals hout, schuim of gips. De mal wordt vaak ook gebruikt als deel van de uiteindelijk constructie. Je kunt dus met een mal andere producten maken, maar ook objecten bekleden.

Polyesterhars kopen vergt keuzes maken

Er is niet slechts maar een polyesterhars. Er is bijvoorbeeld ortho hars. Dit is een milieuvriendelijke hars. Polyesterhars Azur is eveneens een milieuvriendelijke hars. Afwijkend van andere harsen bevat de Azur een kleurindicator, waardoor je weet hoeveel verwerkingstijd je nog over hebt. Polyester giethars GTS is UV gestabiliseerd, glashelder en bevat een speciaal versneld systeem, waardoor er weinig krimp plaatsvindt bij uitharden. Deze hars is prima geschikt om producten thuis te maken. Voor kleinere reparaties vind je vaak een startpakket met kunsthars, glasvezelmat, verharder, borstels, handschoenen en dergelijken. Hiermee kun je ideaal noodreparaties uitvoeren.

Glitters toevoegen? Dat kan zeker

Je kunt ook glitters laten toevoegen in je polyesterhars. Dit kan dan alleen bij de transparante gietharsen. Gietharsen met glitters zijn prima geschikt voor de vervaardiging van kunstwerken, sieraden, maar ook op een gietvloer staan de glitters niet mis. Pas je de glitters toe in de vloer, dan moeten ze wel nog verzegeld worden met een transparante lak of hars. Glitters zijn oplosbestendig en kunnen in vele gietharsen toegepast worden. Het is al voldoende om een procent aan glitters toe te voegen om een mooi effect te realiseren.

Is epoxy hetzelfde als polyester?

Epoxies zijn niet hetzelfde als polyesterharsen. Ze lijken op elkaar, maar het proces van uitharden en de eigenschappen verschillen van elkaar. Polyester heeft ten eerste de kenmerkende geur, die epoxyhars mist. Tevens heeft epoxyhars een mindere krimp dan polyesterhars en is deze waterdicht. Polyesterhars is daarentegen vele malen goedkoper en het behoudt zijn kleur onder UV-straling.