Sportblessure tijdens vakantie; Wat nu?

De vakantie is een periode van rust en ontspanning en weer even helemaal tot jezelf komen. Daar kan sporten een belangrijke rol in spelen. Wat echter wel heel vervelend is, is dat je dan dus ook geblesseerd kunt raken. Wanneer je tijdens je vakantie lekker actief bent, kan dat dus zomaar hele vervelende gevolgen hebben. In dat geval kan fysiotherapie een goede hulp zijn om er snel weer bovenop te komen. Aan de hand van de hulp van een gediplomeerde fysiotherapeut kan je de blessure goed laten genezen zodat je weer in optimale conditie komt.

Hoe ontstaan ze?

Eerst is het natuurlijk slim om eens te achterhalen hoe het eigenlijk komt dat er blessures ontstaan tijdens de vakantie. Je bent immers lekker vrij en er staat geen druk op. Dit kan dan ook juist een goede reden zijn waarom de blessures ontstaan. Je bent wat minder oplettend of misschien zelfs wat wilder dan gebruikelijk waardoor je je eerder verstapt of eerder in aanraking komt met iets of iemand. Het gevolg is dan natuurlijk dat je hier een kwetsuur aan overhoudt. Een andere reden waarom je met een blessure terug kunt komen is omdat je dingen doet die je normaal niet doet.

De sporten

Het is in ieder geval belangrijk om te weten welke sporten het meest gevaarlijk zijn als het gaat om het oplopen van blessures. Dat betekent natuurlijk niet dat je deze sporten niet mag doen. Het betekent vooral dat het slim is om goed op te letten. Het gaat dan bijvoorbeeld om veldvoetbal. Zeker op campingvelden die minder strak zijn dan velden op de club. Ook hardlopen en tennis zijn gevaarlijk. Daarnaast doen veel mensen op de vakantieaccommodatie aan fitness waarbij ze iets te enthousiast kunnen zijn en er soms te weinig begeleiding is. Dit heeft dan natuurlijk gevolgen.

Soorten blessures

Er zijn verschillende soorten blessures die je met activiteiten in de vakantie kunt oplopen die behandeld moeten worden door een fysiotherapeut om beter en volledig te kunnen genezen. Kneuzingen kunnen soms een reden zijn. Nog meer reden is er wanneer het om een verzwikking of verstuiking gaat. Anders dan bij een kneuzing gaat het hierbij namelijk om verschuiving in de gewrichten met alle gevolgen van dien. Daarnaast kunnen ook spierblessures een reden zijn om een behandeling te krijgen. Het gaat dan vaak om een aantal sessies gedurende een aantal weken zodat je volledig kunt herstellen van alle zaken.

Een specialist

Wat in ieder geval heel belangrijk is in deze gevallen, is dat je niet te lang blijft doorlopen met de problemen. Je kunt beter naar een specialist gaan. Daarbij ligt de nadruk ook op specialist. Voor veel verschillende soorten blessures zijn ook verschillende soorten fysiotherapeuten. Deze zijn allemaal weliswaar gekwalificeerd, maar door het specialisme in een bepaald soort blessure kunnen ze je nog beter helpen dan collega’s dat al kunnen. Dit is natuurlijk wel een heel belangrijk voordeel waar je als consument gebruik van wilt maken. Let hier dus altijd goed op wanneer je een afspraak gaat maken bij een therapeut. Als je vakantie nog even duurt kun je beter z.s.m. een afspraak maken om te kijken of je meteen behandeld kunt worden of om in ieder geval wat tips te krijgen om je vakantie met zo min mogelijk last te kunnen voortzetten. Zodra je thuis bent is het verstandig om meteen even te zoeken naar een fysiotherapeut in de regio. Woon je bijvoorbeeld in de regio van Rotterdam? Zoek dan eens op Fysiotherapie Rotterdam en je zult genoeg specialisten vinden!

Zelf opletten

Natuurlijk is het goed om goed behandeld te kunnen worden door een specialist in bepaalde blessures wanneer je deze oploopt. Wat echter nog veel belangrijker is, is dat je probeert de blessures te voorkomen. Een aantal zaken die je in ieder geval kunt doen om de kans te verkleinen is kiezen voor een goede verhouding tussen rust en inspanning. Juist te veel willen doen is vaak de aanleiding om geblesseerd te raken. Doe je iets wat je normaal nooit doet, gedraag je daar dan ook naar en begin rustig om erin te kunnen groeien. Dit kan heel veel helpen.