Spouwmuurisolatie: waarom en hoe?

Spouwmuurisolatie is een van de meest populaire isolatiemaatregelen onder huiseigenaren. Waarom? Voornamelijk omdat de investering in deze vorm van isolatie redelijk laag is. Bovendien levert het een behoorlijke besparing van energie op en het rendement hierbij is zeer hoog, dus het levert je ook nog eens wat op. Maar waarom zou spouwmuurisolatie iets voor jou kunnen zijn? En hoe vind je iemand die jouw woning van goede spouwmuurisolatie kan voorzien? Tijd om alle informatie op een rijtje te zetten, zodat je de juiste keuze kunt maken.

Waarom is spouwmuurisolatie zo populair?

Dat spouwmuurisolatie een van de meest populaire isolatiemaatregelen is onder huiseigenaren, is niet vreemd. In deze tijd waarin duurzaamheid én gezondheid steeds belangrijker wordt, is spouwmuurisolatie een logische investering. Doordat vocht en tocht niet meer in een woning kunnen binnendringen, wordt er een gezonder binnenklimaat gecreëerd: in de zomer blijft het koel en in de winter warm. Hiermee wordt het energielabel van het huis ook nog eens verhoogd door deze milieuvriendelijke manier van isolatie. Al met al krijg je door een relatief lage investering in spouwmuurisolatie dus een gezonder leven, meer comfort, milieuwinst en je bespaart er ook nog eens energiekosten mee.

Wanneer kies je voor spouwmuurisolatie?

Je kies dus voor deze isolatievorm als je kiest voor duurzaamheid, gezondheid en besparing. En laten we wooncomfort niet vergeten: hoe fijn zou het zijn als die koude trek over de vloer eindelijk weg is en je geen last meer hebt van koude voeten? Maar is het altijd nodig om je spouwmuren te isoleren? Niet wanneer je net een nieuwbouwwoning hebt gekocht, na 1985 is deze vorm van isolatie al bij de bouw toegepast. Als de bouw nog moet plaatsvinden, kan het overigens wel zijn dat je keuze hebt in het isolatiemateriaal, dus het is goed om je hierover te laten informeren.

Rendabel voor oudere huizen

Bij oudere huizen is het dus zeker wel rendabel om te kiezen voor spouwmuurisolatie. Woningen die vóór 1985 zijn gebouwd zijn vaak slecht geïsoleerd en hebben over het algemeen altijd spouwmuren. Wel is het zo dat oudere huizen ook meer gebreken hebben en er zijn dan ook een aantal zaken waar rekening mee gehouden dient te worden. Beschadigde muren en gevels moeten eerst gerepareerd worden voordat er geïsoleerd kan worden. Bovendien moet er bij een geverfde muur of bij geglazuurde stenen van tevoren worden beoordeeld of deze dampdichte laag geen ongunstige gevolgen zal hebben op de isolatie.

spouw muur isolatie

Hoe vind je het juiste bedrijf?

Ben je er inmiddels achter dat spouwmuurisolatie ook voor jouw woonsituatie de juiste keuze is? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een bedrijf dat jou hiermee kan helpen. Er zijn verschillende bedrijven in Nederland die dit kunnen doen, maar het zou wel handig zijn als je iemand in je eigen omgeving kunt vinden. Het internet is hierbij je beste vriend. Woon je bijvoorbeeld in Rotterdam? Google maar eens op ‘Spouwmuurisolatie Rotterdam’ en je hebt binnen no time een bedrijf gevonden.