Welke verschillende kachels zijn er?

Het aanbod van allerlei verschillende producten worden steeds ruimer. Waar je eerder kon kiezen uit slechts een geringe aantal hoeveelheid banken, kun je nu kiezen uit een eindeloze hoeveelheid. Je kunt zelfs je eigen bank samenstellen. Welke kleur, soort, maat, patroon, grootte je ook zoekt, ze hebben het. Hetzelfde geldt ook voor kachels. Er wordt een groot onderscheid gemaakt tussen verschillende verkrijgbare kachels. Zo worden gaskachels, pelletkachels, houtkachels en overige kachels van elkaar onderscheiden. Daarnaast wordt er ook per categorie een onderscheid gemaakt. Stel je hebt het over de houtkachels, dan kun je kiezen voor een Reny houtkachel. Binnen de houtkachels van Reny vind je ook weer een ruimte collectie. Kortom, de keuzes houden nooit op. Daarom is het tijd om wat orde in de chaos te scheppen. In deze blog lees je meer over de verschillende soorten kachels, zodat jij weet of en welke kachel geschikt is voor jou. 

De gaskachel

Als eerste mogelijkheid om je huis te verwarmen is door een gaskachel. De gaskachel verwarmt ruimtes met behulp van, je raadt het al, gas. De gaskachel werkt door het van buiten naar binnen halen van zuurstof. Dit doet de gaskachel door middel van het dubbelwandig rookkanaal dat bestaat uit twee pijpen. De twee pijpen hebben een tegengestelde functie. Terwijl de ene pijp ervoor zorgt dat de zuurstof naar de kachel wordt toegevoerd, zorgt de andere pijp ervoor dat de ontstane gassen naar buiten toegevoerd worden.

De houtkachel

Dan de sfeervolle kachel die de meesten wel kennen: de houtkachel. De houtkachel heeft hout als brandstof. Deze kachel kan slechts een geringe ruimte verwarmen, namelijk: alleen de ruimte waar hij in staat. Waar je wel rekening mee moet houden is dat houtkachels niet de meest duurzame opties zijn, want een kwart van al het fijnstof dat afkomstig is uit houtkachels zullen in de lucht belanden via de schoorsteen. Dit neemt niet weg dat houtkachels prachtige kachels zijn en dat ze het nog altijd goed doen in de verkoop.

De pelletkachel

Dan heb je ook nog de pelletkachel. Dit is een van de meest duurzame opties die veel verkocht worden, omdat duurzaamheid natuurlijk een belangrijke rol spelen in de hedendaagse samenleving. Een pelletkachel wordt omschreven als een kachel die houtpellets verbrand. De pelletkachel is duurzaam, doordat houtpellets duurzaam zijn. Houtpellets bestaan uit hout en houtresten. Andere voordelen van de pelletkachel zijn dat je het op een zeer eenvoudige manier aan kunt steken. Sterker nog: je hoeft zelf helemaal niet je kachel aan te stoken, want je kunt zelf tijden invoeren waarop je wilt dat de kachel aan- of juist uit gaat. Makkelijk, toch? Behalve dat je zelf de tijden in kunt voeren, heb je ook nog zeggenschap over de temperatuur. Jij hoeft alleen maar door te geven welke temperatuur je wenst en de pelletkachel doet de rest van het werk.