Kaakchirurg: spoed voor een wortelpuntbehandeling

Je hebt een kaakchirurg met spoed nodig als je een plotselinge ontsteking krijgt in je weefsels rondom je tand. De pijn kan ondraaglijk zijn. Een wortelpuntbehandeling wordt dan uitgevoerd om ontstoken en geïnfecteerd weefsel rond de punt van een tandwortel op te ruimen. Als een reguliere wortelkanaalbehandeling de symptomen van infectie niet permanent oplost, of als pijn of zwelling steeds weer terugkomen. Dan moet de kaakchirurg de spoed behandeling uitvoeren. 

Wanneer de kaakchirurg met spoed bellen?

Er zijn drie momenten waarop het nodig is de kaakchirurg voor een spoed behandeling te bellen. In de volgende gevallen is het nodig om zo snel mogelijk een wortelpuntbehandeling uit te laten voeren:

  • Als er een cyste aanwezig is aan de wortelpunt;
  • Als de ondersteunende structuur van een kroon het onmogelijk maakt een conventionele endodontische behandeling uit te voeren;
  • Wanneer de anatomie van de aangetaste tand geen toegang tot het volledige wortelkanaal systeem.

Wat is een wortelpuntbehandeling?

Een wortelpuntbehandeling is een chirurgische methode die probeert ontstekingen van de tandwortel en het omringende kaakbot te behandelen. De tandwortel wordt niet van binnenuit benaderd, via het openen van de tandkroon. Dat is de gebruikelijke route van een tandarts. In dit geval wordt de toegang van buitenaf verkregen door een klein venster in het alveolaire bot te snijden.

Net als bij veel andere chirurgische ingrepen in de mondholte, begint een resectie van de wortelpunt met de mobilisatie van de tandvlees flap boven het tandwortel gebied. Om toegang te krijgen tot de tandwortel, snijdt de kaakchirurg een klein venster in het nu blootgestelde kaakbot. Ontstoken en geïnfecteerd weefsel rond de tandwortel wordt dan samen met eventuele laterale cysten verwijderd. Vervolgens wordt het bovenste stuk van de tandwortel, ongeveer 3 millimeter lang, geamputeerd. 

wortelpuntbehandeling bij de kaakchirurg

Wat is een cyste?

Een zogenaamde radiculaire cyste is een ingekapselde bubbel in het botweefsel dat is gevormd in het uiteinde van de wortel van een dode tand. De cyste is gevuld met weefselvloeistof of pus. In de meeste gevallen is de vorming van een cyste veroorzaakt door een infectie in het wortelgebied. Een cyste moet altijd operatief worden verwijderd. Een cyste kan namelijk het kaakbot aantasten en tanden losmaken met zijn ongecontroleerde groei. Ook kan cyste in een pijnlijk abces kan veranderen.

Een kaakchirurg met spoed is niet altijd noodzakelijk

Als je pijn en ontsteking rond een tand hebt die al eerder een wortelkanaalbehandeling is ondergaan, vereist deze geen spoedeisende wortelpunt behandeling.  In de meeste gevallen zijn deze symptomen het teken van een terugkerende bacteriële infectie van het wortelkanaal systeem. Bacteriën kunnen de tand binnendringen door lekkende of onvolledige kanaalvullingen. Een grondige herziening van de wortelkanaalbehandeling:  heropening, reiniging, sterilisatie en het opnieuwe vullen van de wortelkanalen, is vaak voldoende. Het afzagen van de wortelpunt is een laatste optie die maar in enkele gevallen nodig is.