Zes voordelen van blisterverpakking

In de farmaceutische industrie wordt meestal een blisterverpakking gebruikt om voorgeschreven of vrij verkrijgbare medicijnen te verpakken. Blisters zijn kostenbesparend en bieden een gemakkelijke en veilige manier om medicijnen aan consumenten te leveren. Elke pil of tablet kan recht door de folie worden gedrukt met de duim. Bovendien is een blister strip verdeeld in geperforeerde secties om ervoor te zorgen dat de consument in staat is om de dosis naar behoefte te verwijderen. Aanbieders van blisterverpakkingen zijn bijvoorbeeld Ambi Pack, Aarts en Mupla.

Wat is een blisterverpakking?

Een blister is een serie verpakking met hulsels van thermisch gevormd plastic. De medicijn omhulsels zijn een van de meest voorkomende toepassingen voor blisterverpakkingen. Ook worden ze gebruikt voor kleinere consumentenproducten zoals pennen of kinderspeelgoed. Als onderdeel van het ontwerp kan de kartonnen achterkant van een blister folie, een andere laag plastic, of zelfs een laag papier bevatten. Er worden vaak instructies op de verpakking gedrukt om consumenten te vertellen hoe ze medicijnen moeten innemen, of om consumenten te waarschuwen voor mogelijke gevaren van het product. 

Dit zijn de voordelen:

Versheid – Met name voor medicijnen die één voor één worden gebruikt biedt een blister uitkomst. Dankzij de afzonderlijke compartimenten blijven de individuele medicijnen luchtdicht verpakt totdat ze gebruikt worden. Zo kan de versheid van elke pil gegarandeerd worden.  Kruiden, medicijnen en andere gevoelige producten kunnen om deze reden baat hebben bij blisterverpakkingen.

Dosering – Vooral bij medicijnen, maar ook bij bepaalde voedingsmiddelen, is de gelijkmatige verdeling van een blister ideaal. Een consument heeft zo altijd de juiste dosering, of kan deze samenstellen uit meerdere doses. De medicijndosering is altijd makkelijk te begrijpen, en dus veilig voor de consument.

blisterverpakking voor pillen etc

Marketing – Esthetisch gezien is een plastic blisterverpakking een handige keuze. Een blister biedt de producent een scala aan opties voor het creëren van een visueel aantrekkelijke verpakking. Over het algemeen worden plastic en karton gebruikt in commerciële toepassingen. In de farmaceutische industrie zijn plastic en aluminium normaal gesproken de beste keuze om het product vers te houden.

Zichtbaar – Dankzij de transparante plastic omhulsels kan de consument het product zien voordat ze het kopen. Zodoende kan de consument direct zien welke hoeveelheid van het bepaalde medicijn gekocht wordt. Er zal geen onduidelijkheid ontstaan. Desondanks blijft het medicijn beschermd. De consument kan de medicijnen vastpakken, zonder dat het de kwaliteit beïnvloedt. 

Veilig – De blisterverpakking is een ideale oplossing voor producten waar niks mee mag gebeuren, zoals medicijnen. De verpakking beschermt het medicijn tegen invloeden van buitenaf tijdens transport, en in de etalage. Maar geeft ook een garantie dat niemand iets met het product heeft kunnen doen voordat je het gaat consumeren. Als je de verpakking opent, blijft er immers blijvende en zichtbare schade. Een dichte blister garandeert jou dus dat niemand aan het medicijn heeft gezeten sinds het de fabriek verliet. 

Op maat gemaakt – Omdat alle plastic blisters thermogevormd zijn, is elk ontwerp uniek voor het verkochte product. Ongeacht de grootte of het aantal items in de blisterverpakking, het kan worden aangepast aan de behoeften van het producent.