Ben jij geschikt voor een thuiszorg vacature?

Er is een thuiszorg vacature voor ieder opleidingsniveau. Er zijn vacatures voor verzorgende assistenten tot verpleegkundigen en leidinggevenden. Professionals in de thuiszorg zijn  opgeleid om ouderen, gehandicapten en geesteszieken te helpen. Een thuis verzorger werkt normaliter bij de patiënten thuis om te helpen met dagelijkse taken zoals persoonlijke verzorging en maaltijdbereiding. 

Thuiszorg vacature: werk dat hard nodig is

Van thuis verzorgers wordt verwacht dat ze het leven van hun patiënten makkelijker en comfortabeler maken. Algemene taken van een thuiszorg vacature zijn bijvoorbeeld het naar de dokter brengen van de patiënt, bedden opmaken, de was doen, maaltijden bereiden, patiënten hun medicijnen geven, of boodschappen doen. Ook omvatten de taken meestal licht verpleegkundige handelingen zoals een verband vervangen, vitale functies controleren, of crème aanbrengen op plekken met een droge huid. Licht schoonmaakwerk maakt ook deel uit van de taken van een thuiszorg assistent. 

Patiënten hebben mogelijk hulp nodig bij het baden, en het is aan de thuisverzorger om ze te wassen. Assistenten moeten mogelijk ook patiënten helpen om van en naar het toilet te komen. Andere patiënten zijn bedlegerig en voor hen is het nodig om een luier te verschonen.

thuiszorgvacatures

Het is werk wat veel voldoening geeft. Je helpt immers iemand die zelf deze basistaken niet meer kan uitvoeren. Thuisverzorgers zorgen ook voor vertier. Ter ontspanning kunnen assistenten kaartspellen of bordspellen spelen met patiënten. Zo houd je de patiënten mentaal actief. Ook kruiswoordpuzzels of handwerk zijn activiteiten die veel senioren leuk vinden. En natuurlijk vinden veel ouderen het leuk om een blokje om te gaan in de wijk, of gewoon even buiten in de frisse lucht te zitten. 

Nuttige karaktereigenschappen voor een thuiszorg vacature

Thuisverzorgers moeten sterk en fysiek fit zijn. Je moet patiënten immers vaak helpen in en uit hun bed, stoel of badkuip. Ook zal het nodig zijn patiënten die bedlegerig zijn op te tillen en te draaien om doorligwonden te voorkomen. Ook werkt een thuiszorg assistent vaak alleen met een patiënt. De verzorger moet dus vindingrijk zijn, problemen kunnen oplossen, en fysiek in staat zijn de patiënt te verplaatsen. 

Thuisverzorgers helpen hun patiënten ook mentaal. De verzorger biedt een patiënt broodnodig gezelschap. Vaak praten mensen over hun problemen en zorgen. Een verzorger zal dus een goed luisterend oor moeten hebben, en empatisch zijn. Vaak ontstaat er een band tussen patiënt en verzorger. Toch is het belangrijk enige afstand te bewaren, je verleent tenslotte een service. 

Welke opleiding heb je nodig voor een thuiszorg vacature?

De benodigde opleiding is per vacature verschillend. Maar over het algemeen wordt minimaal een middelbare school diploma gevraagd. Het helpt als je een aanvullende opleiding hebt gevolgd voor verzorgende of verpleegkundige. Maar noodzakelijk is het niet. Veel thuiszorgorganisaties hebben interne opleidingstrajecten. Dus wil jij graag in de zorg werken, dan is er altijd wel een geschikte baan te vinden voor jouw opleidingsniveau. Het is belangrijker dat je affiniteit hebt met ouderen en dat je verzorgende instelling hebt.